De Week van het Beleggen – Jaargang 2

Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Email

Bijna exact een jaar geleden deed ik een oproep om “De week van beleggen” te houden.

Vorig jaar was dit net na de week van het geld, maar deze was dit jaar al midden maart. Ik vermoed dat u, net zoals ik er opnieuw bitter weinig van gemerkt hebt?

Opnieuw kreeg Tournée Mineral heel wat meer aandacht. Niet dat ik het niet goed vind dat mensen aan hun gezondheid willen werken, maar ik zie stress als een heel schadelijke factor voor de gezondheid. En geld is toch voor veel mensen een enorme stressfactor.

Is geld voor u een stressfactor?

Kennis over geld en financiën zou hier al heel wat kunnen helpen, vandaar dat ik een initiatief zoals de week van het geld toejuich.

Spijtig genoeg is er daarbij nog veel te weinig aandacht voor beleggen.

Met uitzonderingen van ambtenaren en ministers die een riant pensioen krijgen, is er voor de rest van ons maar één mogelijkheid om ook onze oude dag te spenderen zonder stress over geld, en dat is beleggen. Daarom zou er dan ook veel meer aandacht voor moeten zijn.

Op de happening van de VFB (Vlaamse Federatie van Beleggers) sprak ik met verschillende mensen. Veel van hen hadden de leeftijd van mijn vader of net iets jonger. Zij gaven aan dat ze volop bezig waren hun kinderen ook te overtuigen om te gaan beleggen.

Die kinderen, vaak midden dertig, hadden vaak een degelijke job en waren de eerste stappen van het leven gepasseerd (huisje, tuintje, kindje). De vaders (inderdaad allemaal mannen) waren allemaal gepassioneerde beleggers, maar hadden wel moeite om hun zonen en dochters te overtuigen om de stap naar de beurs te maken. “Te moeilijk, te gevaarlijk en te tijdrovend” waren de meest aangehaalde argumenten

Beleggen te moeilijk, te gevaarlijk en te tijdrovend?

Te moeilijk kan ik niet akkoord mee gaan. Met een stel goede basisprincipes kom je al een heel eind. En van zodra je deze basisprincipes kent, dan valt ook te gevaarlijk eigenlijk weg.

Te tijdrovend is inderdaad wel een correct argument als je aan stockpicking wil doen zoals wij bij SMART Capital. Het selecteren van de juiste aandelen vraagt inderdaad tijd, en ook daarna vraagt dit wel wat opvolging.

Vaak merk ik echter dat eens iemand er mee bezig is, en ze de bedrijven die ze aanschaffen als “hun” bedrijf bekijken, dan lijkt dit opeens helemaal geen karwei meer, maar doen ze het graag.

Ik ga daarbij nog een publiek bekend geheim verklappen. Met één goed idee per jaar kan je al heel rijk worden.

Wil je er echt absoluut geen tijd insteken, of ken je niemand die je vertrouwt en kan volgen (u mag ze altijd naar SMART Capital verwijzen ?) dan zijn er nog enkele zeer mooie opties.

Optie 1: koop elk jaar (of halfjaar of elk kwartaal) voor een vast bedrag van een groot indexfonds. Ga daarbij niet te exotisch, houdt u aan de Eurostoxx 600, S&P500, Russel 2000, of de MSCI World index, of een mix van het geheel. Zoek een fonds met zo laag mogelijke kosten.

Optie 2: koop elk jaar (of halfjaar of elk kwartaal) voor een vast bedrag van een selectie holdings. Zoek het daarbij ook niet te ver. Kijk naar de holdings dicht bij huis zoals Ackermans, GBL, Hal Trust, Sofina,… . (Lees ook de studie over holdings)

Optie 3: Verdiep u in kwantitatief beleggen met waardeparameters. Lees het boekje van Joel Greenblatt “The little book that beats the market” en zoek een systeem dat voor u werkt.

Zo ook onze SMART Formula. Tweemaal per jaar inloggen bij uw broker, uw orders plaatsen en stoplossen zetten. Dat vraagt helemaal niet te veel tijd, en als u dit lang genoeg doet (10, 20 of 30 jaar) dan zal u nooit geen stress over geld meer hebben.

Waarom iedereen absoluut moet beleggen

Wilt u een goed argument om uw kinderen, broers of zussen te overtuigen, dan zijn deze misschien goed om de bal aan het rollen te krijgen:

  • Met geld op hun spaarrekening worden ze elk jaar armer
  • 15% van de ouderen in België wordt geconfronteerd met armoede (ja zelfs met ons sociaal stelsel)

Word lid van de BeursLoper gemeenschap van slimme beleggers

Schrijf in voor mijn gratis nieuwsbrief - BeursLopers Berichten - en krijg ideeën over simpel en verstandig beleggen rechtstreeks in uw mailbox

Powered by ConvertKit
  • 6
    Shares
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Email

Ik ben Sam Hollanders en ik ben de oprichter van BeursLoper. Zelf ben ik al actief op de beurs sinds 1999, sinds 2004 noem ik mezelf een echte belegger en vanaf 2010 ben ik fulltime bezig met de beurs en beleggen. Tot op vandaag volg ik de passie om te schrijven over wat ik graag doe en anderen te leren wat ik het beste kan, namelijk hoe veilig en succesvol een vermogen op te bouwen met aandelen en financiële gemoedsrust te bereiken.

Een reactie plaatsen