Over Sam Hollanders

Sam Hollanders

Mijn missie: beleggers helpen om meer rendement te halen uit hun vermogen op een verantwoorde manier door advies, het drukken van kosten, educatie en mentale begeleiding. Dit alles eerlijk en transparant met wederzijds vertrouwen en respect.

Als het u echt interesseert, hier zijn 10 weetjes over mij…

 1. Geboren toen de Belgian All Share (BAS) index is gestart tegen een waarde van 1.000. Bij dit schrijven goed voor een samengestelde jaarlijkse groei van 7,3%.
 2. De Eurostoxx 50 werd 18 jaar later gelanceerd, ook met een basis van 1.000, goed voor een jaarlijkse groei van 6,38% tot op de ogenblik van dit schrijven.
 3. Buiten economie-wiskunde en extra managementcursussen geen extra economische opleiding. Wel  een hobby-belegger tijdens de eerste 11 jaar als ondernemer in een familiezaak van 4 multimedia winkels en 20 personeelsleden. In 2010 fulltime overgeschakeld naar beurs en beleggen, nadat de crisis in 2008 de kunde en de kijk als ondernemer/(waarde)belegger bevestigde.
 4. Gelooft sterk in de margin of safety, de kracht van samengestelde intrest en het KISS principe (hou alles zo simpel mogelijk)
 5. fan van Benjamin Graham, Charlie Munger, Warren Buffett, Joel Greenblatt, Walter Schloss, Guy Spier en Luc Bertrand voor hun ideeën, beleggers filosofie, manier van investeren en hun ondernemerschap
 6. Beste advies ooit ontvangen – “Drie kwaliteiten die nodig zijn in leiders/managers/partners: integriteit, intelligentie en energie. Als ze de eerste niet hebben, zijn de andere twee dodelijk”  Spijtig genoeg de waarde hiervan pas echt leren kennen na slecht avontuur in private equity.
 7. Beste beleggingsles: lees “De Intelligente Belegger” van Graham meermaals, voeg daar Joel Greenblatt’s boeken aan toe.
 8. Favoriete quote: Joel Greenblatt – “Choosing individual stocks without any idea of what you’re looking for is like running through a dynamite factory with a burning match. You may live, but you’re still an idiot.”
 9. Spendeert zijn tijd aan lezen, nog meer lezen, onderzoek van bedrijven (aandelen) en schrijven
 10. Hoopt voor zijn dochters een betere wereld achter te laten.
 11. Houdt zich naast beleggen vooral bezig met zijn gezin, vrienden en het plukken aan snaren van zijn gitaar.

Als je nog geïnteresseerd ben, volg me dan via Facebook, Twitter of LinkedIn … of schrijf in op mijn gratis nieuwsbrief over beleggen…


Ondernemer = Waardebelegger?

Het ontbreken van verdere economische studies na de basis te hebben gelegd in economie-wiskunde is voor mij als belegger een zegen.

Ik ben opgevoed als ondernemer en heb zo ook de eerste 11 jaar van mijn carrière gespendeerd. Toen tijdens een managementcursus de failliete video verhuur keten, Super Club, naast het toen sterk groeiende Colruyt werd geanalyseerd dacht ik bij mezelf, zou het werkelijk zo simpel zijn?

Nu met wat jaren ervaring als belegger op de teller kan ik bevestigen dat beleggen inderdaad zo simpel kan zijn, makkelijk is het niet.

Sinds 2011 schrijf ik een nieuwsbrief met aandelentips, eerst onder de naam BeursLoper en na de fusie verder onder SMART Capital. Tijdens deze periode heb ik gemerkt dat wat mij onderscheidt van andere beleggers voornamelijk de controle over mijn emoties is (bij het beleggen).

Ik wijd dit aan mijn kijk als ondernemer op de beurs en aandelen. Ik zie een aandeel als een deeltje van een bedrijf en niet als een product om te verhandelen. Winst uit beleggen moet voor mij komen uit wat het bedrijf genereert en niet uit koerswinst (dit volgt automatisch).

Als waardebelegger geloof ik dat alles begint bij het goedkoop kopen. Goede bedrijven kunnen een slechte investering zijn als je ze te duur koopt.

Aan de andere kant kan een minder goed bedrijf interessant worden als de prijs maar laag genoeg is.

Ik beleg niet voor morgen, maar op de lange termijn. Een horizon van 10 jaar vind ik een minimum. Is het niet voor jezelf, dan zijn er nog je (klein)kinderen.