Vierde druk van Verdubbel je geld in vijf jaar

Exact een jaar geleden lagen de eerste exemplaren van mijn boek Verdubbel je geld in vijf jaar in de boekenwinkels. Om volledig te zijn, op 28 september 2019 werden de eerste 100 exemplaren in preview verkocht op de Dag van de Tips van VFB, toen we nog pré-Corona elkaar fysiek konden ontmoeten.

Ik ben dan ook zeer blij dat we nu een jaar later al aan de vierde druk toegekomen zijn.

Mijn doel met dit boek is nog steeds om meer mensen naar de beurs te krijgen. Daar heeft Corona ook een handje bij geholpen.

Daarom ben ik ook zo blij nu af en toe een bericht te krijgen van een startende belegger, of te lezen op een forum dat ze via dit boek gestart zijn of al enkele fouten hebben kunnen voorkomen.

Voor wie door de titel wordt afschrikt, deze is uitdagend gekozen om net zoveel mogelijk mensen naar de beurs te laten kijken, €280 miljard staat waarde te verliezen op spaarboekjes. Het boek zelf is een verslag van wat ik de afgelopen 15 jaar heb geleerd. De dingen die ik goed deed, maar ook de fouten die ik maakte. De titel is een gevolg van het resultaat over die 15 jaar, ondanks die fouten.

Tips over de beurs ontvangen?

Schrijf in om net als enkele duizenden andere beleggers de tips van Sam te ontvangen

Je gegevens zijn veilig, inschrijven betekent dat je akkoord bent met het privacybeleid 

Twee Parende Zwarte Zwanen

Sinds begin maart sta ik in dagelijks contact met meerdere waardebeleggers van over de hele wereld. Iedereen probeert een goed beeld te vormen en als groep verwerken we veel meer data dan alleen (normaal is de frequentie veel lager).

De beste opmerking van dit weekend was echter dat het momenteel niet meer gaat om één zwarte zwaan, maar om twee parende zwarte zwanen. Want naast het Covid-19 virus is er natuurlijk ook nog de oorlog in olie die wordt uitgevochten, maar voor ik op beide een visie probeer te geven, geef ik u eerst nog even volgende grafiek mee:

Het nadeel van zo’n snelle evoluties is dat je altijd met gedateerde cijfers en grafieken werkt. De rode lijn op de grafiek geeft de daling van de S&P500 tot 8 maart mee. De week daarna ging er nog eens 5% af, en wanneer ik dit schrijf op maandagmiddag lijkt het er op dat deze nog eens 10% lager gaan. Dat zou ons op 25 dagen brengen naar een daling waar tijdens de crisis van 2008 bijna 250 dagen over werd gedaan!

De snelheid van de crash is overweldigend. Dit maakt echter dat er momenteel nog heel wat beleggers zijn die een even snel herstel verwachten, pas als ook die de handdoek in de ring gooien hebben we echt de bodem bereikt. Die bodem ga ik niet proberen te timen, maar vandaag zie ik meer nut in eventueel wat te laat te kopen dan veel te vroeg, en voor zover ik kan inschatten zitten we nog in het veel te vroeg scenario.

Daar kan dit weekend wel eens verandering in zijn gebracht. Een weekend dat de geschiedenisboeken zal ingaan, niet alleen door de lockdown in Europa die stilletjes uitrolt, maar ook door de stap van de FED in Amerika.

De Fed heeft zondag de rente verlaagd met 100 basispunten tot 0%-0,25%. Dit slechts enkele dagen nadat ze al eens met 50 basispunten werd verlaagd. Dit in combinatie met $700 miljard aankopen van overheidsobligaties om de markt te ondersteunen.

Er wordt gesproken van een bazooka, maar eigenlijk is dit het equivalent van een kernbom. En dat op een ogenblik dat de meerderheid van de Amerikanen nog niet mee waren met het Covid-19 verhaal en de impact die dat zal hebben op de economie. In mijn ogen hebben ze te vroeg gereageerd en hiermee de paniek enkel maar verergerd. De tijd zal uitwijzen of ik daarin gelijk heb.

Wel is zeker dat na Europa nu ook Amerika al haar munitie om de economie te ondersteunen heeft opgebruikt, allemaal omdat Trump geen dalende koersen kan zien.

Een tijdlijn?

Hoewel vandaag de impact nog niet in te schatten is, ga ik toch mijn nek uitsteken om mijn voorlopig beeld te geven.

De eerste optie is dat door de zwakke daadkracht in Europa en ook laattijdig handelen in Amerika, Covid-19 de komende 6 tot 8 weken nog lelijk huis gaat houden, maar dan de storm gaat liggen. Helaas zullen er in dit scenario veel doden te betreuren zijn, maar dan kan binnen twee maanden de wereld wel terug opstarten en stilaan haar normale verloop hernemen.

Ook in China zagen we na iets meer dan twee maanden dat alles terug op gang werd getrokken. Helaas voor hen zitten nu hun afzetmarkten in de problemen wat ook bij hen een flinke impact zal hebben. En bij ons is er niet zo drastisch ingegrepen als in China, gaan wij er dan wel komen met twee maanden?

Het andere scenario is dat we pas uit de Covid-19 miserie geraken vanaf dat er een vaccin of medicijn voorhanden is. Dat zou in het beste geval binnen een zestal maanden zijn.

Tot op heden was het een exponentieel verloop, wat ook wil zeggen dat we hierop relatief snel een antwoord zullen krijgen, al zullen die weken dat het nog duurt als een eeuwigheid aanvoelen.

Kortom, de inschatting die ik vandaag maak, naar best vermogen, gaat ervan uit dat we nog twee tot zes maanden naast Covid miserie ook nog beursmalaise zullen kennen. De snelheid van daling zie ik wel afnemen nu ook Amerika lijkt te zijn wakker geschud.

De tweede zwarte zwaan is de scherpe prijsdaling van de olie. De impact van Covid-19 op de oliemarkt doet de vraag erger dalen dan na de aanslagen van 9/11.

De vraag naar olie daalt tussen de 60% en 90%. Als er verkocht wordt, is het vaak in grote orders (tankerformaat). Aan deze prijzen zullen snel alle oliereserves worden aangevuld en zullen er steeds meer tankers worden ingezet om ook op zee olie te stockeren.

Saudi-Arabië gaat van deze moeilijke periode gebruik – of is het misbruik – maken om heel wat concurrenten dood te knijpen. Velden met zware olie, offshore en schalie-olie zijn het doelwit. Ook dit heeft een flinke impact op de wereldwijde economie, want olie is alomtegenwoordig. Sommigen zullen profiteren van lagere kosten, maar voor velen is olie een bestanddeel van hun prijs waardoor ook zij hun prijzen fors zullen moeten laten zakken en een lagere prijs aan dezelfde marge betekent evengoed minder winst.

Nieuwe financiële crisis?

En dan belanden we aan bij een volgend vraagstuk. Gaat dit leiden tot een nieuwe financiële crisis?

De banken zijn sterker dan voor 2008, maar de schulden bij bedrijven staan op een zeer hoog niveau. Eind 2019 zaten de schulden ten opzichte van de EBITDA (welke we voor het gemak zullen gebruiken als operationele kasstroom) op het hoogste peil sinds 2000. Op bedrijfsniveau is de dekking van de te betalen rente lager dan in 2008.

Wat dan als de EBITDA ook nog eens een flinke klap krijgt?
Wat we vandaag zien is dat bedrijven al hun mogelijke kredietlijnen aan het opnemen zijn, of ze deze nu nodig hebben in het kort of niet. Met andere woorden ze hebben angst dat de beschikbare liquiditeit gaat opdrogen. Dit kan een trauma reactie zijn op 2008, het kan ook zijn dat zij nu al erger zien aankomen dan wij, zij staan tenslotte in de frontlinie.

Persoonlijk denk ik ook dat we de actie van de FED in dat opzicht moeten kaderen.

Ik heb in het verleden vaak geklaagd over zombiebedrijven die enkel door de lage rente konden overleven. De tijd lijkt nu gekomen dat deze zullen omvallen. Wat de impact daarvan gaat zijn kan ik niet inschatten.

Maar laten we ook wat dichter bij huis kijken. Duitsland is de grootste economie in Europa. Momenteel zit deze voor 80% in lockdown voor de komende zes weken. Er wordt nu al gefluisterd dat dit niet voldoende zal zijn.

Neem bijvoorbeeld TUI welke al haar activiteiten heeft stilgelegd en al overheidssteun vraagt. Dit doen ze enkel omdat de vraag volledig is weggevallen. En dat is niet enkel bij hen, ook autofabrieken zijn aan het sluiten,…

Stel dat Covid-19 Duitsland 20% van haar bruto nationaal product (BNP) kost. Dat lijkt wat veel als we uitgaan van twee maanden, maar je kan er zeker van zijn dat de angst bij de consumenten na twee maanden nog niet weg is, deze angst zindert ook na de lockdown nog voort.

20% komt overeen met €700 miljard minder. Dit kan toch niet anders dan falingen met zich meebrengen? En falingen zorgen voor andere falingen bij leveranciers. En dat zorgt allemaal voor niet terugbetaalde leningen…. U snapt waar ik naartoe wil.

De vraag is dan ook wie gaat dit betalen? Duitsland kan nog wat hebben, maar wat met Italië, Frankrijk, België,… En dan wil ik voor België nog niet denken aan de waarborg van Dexia met haar blootstelling aan Italiaanse banken.

Tijdens de migratiecrisis werd al bewezen dat solidariteit in de EU heel klein is. Nu is deze zelfs onbestaande het is ieder voor zich. De EU is een lege doos gebleken, een zeer dure lege doos. Het is ieder land voor zich.

En dan zijn er ook nog beleggers en bedrijven die vandaag moeten verkopen. Beleggers die met geleend geld kochten krijgen nu margin calls en moeten posities liquideren. Ook bedrijven die een beleggingsportefeuille aanhouden met hun buffer zijn nu al aan het verkopen om de nodige liquide middelen te bekomen om deze moeilijke periode te overbruggen, en dat gaat er niet op beteren vermits er steeds meer verkocht moet worden om eenzelfde bedrag bij elkaar te krijgen.

Vermits de overheden nu al tot over hun oren in de schulden zaten is mijn grootste vrees vandaag dat ze de beurzen zouden sluiten en de cash devalueren voor we deze hebben kunnen omzetten in aandelen. Ik voel me dus nog niet klaar om al volop te kopen, maar ik voel me ook allerminst gemakkelijk met veel cash op mijn rekening.

DE MARKT VANDAAG

Zoals boven al aangegeven zijn cijfers van de afsluiting vrijdag al wat achterhaald. Wat hieronder van cijfers wordt gegeven is van na afsluiting van de beurs op vrijdag 13/3, ondertussen ging er weer een flinke snee af.

Een verklaring voor de forse daling is natuurlijk de angst voor wat Covid-19 zal aanrichten. Maar in mijn ogen was het ook broodnodig dat de beurzen even terug naar normale waarderingen zouden terugkeren. Zijn we daar vandaag al?

De Buffett indicator voor de markten, welke ik al een paar keer heb meegegeven, gaat kijken naar de verhouding van de marktkapitalisatie van alle beursgenoteerde bedrijven ten opzichte van het BNP.

Vrijdag zagen we dat deze voor Amerika nog op 124,9% stond, en dat terwijl het BNP nog de slag van Covid-19 zal moeten verwerken. En 124% wijst nog steeds op een dure markt.

Ter vergelijking, na de dotcom crash stond deze indicator op 75%, na de financiële crisis op 57%. In Amerika lijkt er nog een hele weg naar beneden open te liggen. Natuurlijk zitten we wel in andere rentetijden.

De Shiller PE voor Amerika stond vrijdag ook nog steeds 52,8% hoger dan het historische gemiddelde. Kortom Amerika lijkt tot op heden nog niet goedkoop genoeg.

Voor Duitsland, de economische motor van Europa, stond deze indicator vrijdag op 43%, veel lager dan in Amerika, maar historisch gezien eerder aan de hoge kant, het hoogste is 58%, het laagste 13%. Na de financiële crisis stond deze op 21%.

Ook voor andere Europese landen zien we een gelijkaardig beeld, met uitzondering van Italië dat al langer goedkoop is.

Als we dan weten dat we momenteel al in een recessie zijn beland (al moet het nog officieel worden) met kans op een depressie, dan weten we dat de daling van de beurzen nog niet ten einde is.

Wil dit dan zeggen dat we nog ver weg moeten blijven van de beurs gezien deze waarderingen? Neen, zoals eerder gemeld is het een andere renteperiode wat de waarderingen ook anders maakt, maar bovenal wil een algemene nog relatief hoge waardering niet zeggen dat er geen mooie koopjes aan het opduiken zijn.

Meer van deze berichten? Schrijf dan in voor de gratis nieuwsbrief op Smartcapital.be

Tips over de beurs ontvangen?

Schrijf in om net als enkele duizenden andere beleggers de tips van Sam te ontvangen

Je gegevens zijn veilig, inschrijven betekent dat je akkoord bent met het privacybeleid 

Van €0,01 naar €10,7 miljoen in 30 stappen

Vorige week werd mijn boek “Verdubbel je geld in vijf jaar” uitgebracht. Zaterdag was ik aanwezig op de Dag van de Tips van VFB (Vlaamse Federatie van Beleggers) om het boek te verkopen (kort na de middag waren we bij VFB al uitverkocht, maar het boek is wel nog te krijgen bij Standaard Boekhandel, Bol.com, Lannoo en andere boekhandels)

Sam Hollanders - VFB - Verdubbel je geld in vijf jaar

Er was zelfs op een beurs voor beleggers wat ongeloof over de titel. Daarom is de titel van dit bericht nog uitdagender.

Elke vijf jaar verdubbelen is nochtans niet zo gek als het klinkt. De titel van het boek is gebaseerd op het rendement van 13,86% dat ik behaalde over de periode januari 2004 tot eind december 2018. Ok dat is niet elke 5 jaar verdubbelen, maar 5 jaar en 10 weken, maar die vrijheid hebben we genomen in de titel. Bovendien was 2018 voor mij een heel slecht jaar, anders waren die 10 weken ook niet nodig.

Maar verdubbelen elke 5 jaar wil zeggen dat in deze periode mijn ingelegde kapitaal x8 is gegaan. Dat klinkt opnieuw veel spectaculairder dan 13,86% jaarlijks rendement. En dat is net de kracht van samengestelde intrest. Niet voor niets noemde Einstein samengestelde interest het achtste wereldwonder.

Om aan te geven dat 13,86% gemiddeld op jaarbasis geen hoogst uitzonderlijke prestatie is, wijs ik ook even op 2 collega uitgevers van nieuwsbrieven die over een nog langere periode hun prestaties bijhouden. Helaas is de portefeuille van SMART Capital jonger.

Pierre Huylenbroeck van Mr. Market Magazine realiseerde een CAGR (jaarlijks samengestelde intrest) van 11,8% over 22 jaar. Dat is elke 6 jaar verdubbelen.

Analyse van Roland en Jeroen Vandamme realiseerde een CAGR van 16,89% over de afgelopen 20 jaar. Dat is zelfs elke 4 jaar en 4 maanden verdubbelen.

Ondertussen ken ik ook al enkele particuliere beleggers die tussen de 10% en 15% schommelen over periodes van meer dan 10 jaar.

Nu is rendement één ding, een ander is ook dat je je in het systeem van beleggen moet kunnen vinden. Zo is de werkwijze en de producten waar ze bij Analyse in beleggen niet mijn ding en ik ben ervan overtuigd dat dit andersom net zo is.

Dit toont aan dat er meerdere wegen naar Rome leiden, ook bij het beleggen. De gemeenschappelijke factor bij al deze beleggers is onze langetermijnvisie.

Samengestelde Intrest Uitvergroot

Laten we de kracht van samengestelde intrest even uitvergroten.
Denk jij dat je er in zou slagen om €0,01 gedurende een maand elke dag te verdubbelen? Op zich lijkt dat niet zo’n onmogelijke taak, toch?

Maar de titel van dit artikel verraadt het natuurlijk al. Als je gedurende een maand (van 30 dagen) start met €0,01 en je geld elke dag verdubbelt, dan heb je na een maand maar liefst €10,7 miljoen. Ook dit klinkt ongeloofwaardig, maar reken het maar na.

En daarom moeten wij als beleggers gebruik maken van de kracht van samengestelde intrest en denken op lange termijn voor onze beleggingen. Met mijn boek hoop ik ook mijn steentje bij te dragen om terug een nieuwe generatie naar de beurs te brengen, want vroeg beginnen en dus je looptijd erg lang maken is de makkelijkste factor om te beïnvloeden in het verhaal van samengestelde intrest.

Een rekenvoorbeeld

Stel dat u vandaag bij de geboorte van uw kind of kleinkind €1.000 op de beurs belegt en u er in slaagt om elke vijf jaar dit bedrag te verdubbelen.

Door zo snel voor hem of haar te beginnen beleggen, en hen later de kneepjes van de beurs te leren, geeft u hen een voorsprong die zo goed als niet meer in te halen is, ook niet tegen zeer stevige lonen, reken maar mee.

Stel dat u deze belegging niet hebt gedaan en uw (klein)kind zelf begint te beleggen wanneer het 35 wordt, wat gezien de leeftijd waarop de meeste beleggers starten ook nog relatief vroeg is. Er wordt ook gestart met €1.000, maar er wordt ook bijgespaard en belegd, het rendement is hetzelfde. Tussen 35 en 40 slagen ze erin om elke maand €100 opzij te leggen, wat in een dure periode van het leven voor velen al moeilijk is. Tussen 40 en 45 dikt dit zelfs al aan naar €500 elke maand en van 45 tot 50 wordt dit zelfs €1000 elke maand.

Maar pas dan komt de echte meevaller, de afbetalingen binnen de zaak die hij of zij gestart is, zijn gedaan en hij of zij slaagt erin om elk jaar €50.000 bij op de beursrekening te plaatsen.

In totaal wordt €846.000 gespaard. Het kan dan toch niet zijn dat uw €1.000 bij de geboorte tegen deze €846.000 op kan? Toch wel:

Vroeg beginnen met beleggen zorgt voor een voorsprong die niet meer in te halen is

Uw inleg van €1.000 bij de geboorte is tegen de 65ste verjaardag gegroeid tot €4.998.220, terwijl het zelf fors sparen van €846.000 maar uitkomt op €4.055.145.

“Waarom moet ik je boek lezen?”

De meest gestelde vraag afgelopen zaterdag was echter, Waarom moet ik je boek lezen?.

De belangrijkste reden is in mijn ogen die samengestelde intrest.

In het boek doe ik een eerlijk verhaal over mijn ervaringen, successen en blunders en ga ik dieper in op zowel psychologische aspecten als praktijk. Het is bedoeld dat beginnende beleggers een leidraad in handen krijgen, maar ook ervaren beleggers hun gading vinden.

Ik zou zeer tevreden zijn dat dankzij dit boek er mensen hun weg naar de beurs vinden of dat mensen die al actief zijn op de beurs hierdoor een aantal fouten minder maken en gespaard blijven van de blunders die ik maakte. Want elke €1.000 die je vandaag door een fout verliest op de beurs heeft het potentieel om uit te groeien tot miljoenen. Uiteraard kan je nooit elk verlies op de beurs uitvegen, het samengestelde rendement is immers een som van winnaars en verliezers.

En als dit boek er in slaagt om je al was het maar van één blunder te behouden, dan stijgt de waarde van het boek ver uit boven de prijs, en dat is waar het bij waardebeleggen net om draait.

Groeten,
Sam Hollanders

Tips over de beurs ontvangen?

Schrijf in om net als enkele duizenden andere beleggers de tips van Sam te ontvangen

Je gegevens zijn veilig, inschrijven betekent dat je akkoord bent met het privacybeleid 

Verdubbel je geld in vijf jaar

Het is dan eindelijk zover, vanaf vandaag ligt mijn boek “Verdubbel je geld in vijf jaar” bij de boekhandels.

Boek Sam Hollanders verdubbel je geld in vijf jaar

Het was een leuk, inspirerend, leerrijk en vermoeiend proces en ik hoop dat het boek iedereen zal bevallen, jong en oud, ervaren en onervaren beleggers.

In dit boek doe ik mijn verhaal over mijn ervaringen, successen en mislukkingen. Maar zelfs ondanks deze laatste was het mogelijk om over de afgelopen vijftien jaar mijn geld drie maal te verdubbelen.

Het doel van dit boek is om ook andere beleggers een houvast te geven en te behoeden van de grootste valkuilen die we tegenkomen bij beleggen.

Dit is wat andere ervan vonden:

Pierre Huylenbroeck – Auteur van Iedereen Belegger en uitgever van Mister Market Magazine

Dit is een belangrijk boek. Want in deze tijden van bijna-nulrentes op spaarboekjes zou eigenlijk iedereen via aandelen moeten sparen. U ook.

Eveline Vrisekoop – Auteur van GroeiDividend

Voor wie zijn hard verdiende spaargeld deugdelijk wil laten renderen, is Sams boek een geweldig hulpmiddel. Openhartig bespreekt hij zijn beginnersfouten en grote successen, maar bovenal bezorgt hij de zelfbelegger zelfvertrouwen en houvast bij het opbouwen van zijn (of haar!) beleggingsportefeuille.

Paul van den Heuvel – auteur The Dividend Factory

Sam is een echte ambachtsman. Hij kijkt met precisie de voortgang van een onderneming en leest het DNA. In zijn inspirerende boek legt hij haarfijn uit hoe hij te werk gaat. Een boek dat iedere belegger zou moeten lezen.

Heeft u interesse in het boek, dan kan u het verkrijgen via Standaard Boekhandel, Lannoo, Bol.com of in uw lokale boekhandel.

Groeten,

Sam Hollanders

Tips over de beurs ontvangen?

Schrijf in om net als enkele duizenden andere beleggers de tips van Sam te ontvangen

Je gegevens zijn veilig, inschrijven betekent dat je akkoord bent met het privacybeleid 

Radiostilte

Even een kort berichtje.

De afgelopen twee maanden is het stil geweest van mijn kant.

Naast SMART Capital werk ik momenteel nog aan 3 andere zaken waarvan er twee voorlopig nog grotendeels achter de schermen blijven.

Het derde project is een boek waarvoor ik mik om deze uit te brengen eind september dit jaar.

Het boek zal zoals je wel verwacht, gaan over de beurs en beleggen. Er wordt veel aandacht besteed aan de psychologie van beleggen en ook hoe je zoveel mogelijk beleggingsfouten kan vermijden om dan daarna de handvaten te bieden met welk systeem ik mijn doelstelling van elke 4 tot 7 jaar mijn geld verdubbelen al sinds 2004 haal. Uiteraard deel ik ook mijn persoonlijke ervaringen.

De website BeursLoper heb ik omgevormd naar een persoonlijk blog. Het doel is hier naast eigen artikels ook zaken te delen die ik heb gelezen of video’s die ik heb gezien welke ik de moeite waard vind.

Dit omdat ik zelf steeds meer bezig wil zijn met beleggen (ook de 2 andere projecten staan in dat teken), in alle eerlijkheid levert dit me meer plezier en een hoger inkomen dan het online ondernemen.

In de nabije toekomst zullen deze drie projecten en SMART Capital nog even voor een volle agenda zorgen, maar hopelijk kan ik binnenkort terug op regelmatige basis zelf een artikel schrijven.

Groeten,

Sam

Tips over de beurs ontvangen?

Schrijf in om net als enkele duizenden andere beleggers de tips van Sam te ontvangen

Je gegevens zijn veilig, inschrijven betekent dat je akkoord bent met het privacybeleid 

Een tijdloze tip

Wie in december enkele snelle tips wil hebben om in te beleggen moet niet ver zoeken. De eindejaarslijstjes van de brokers, banken, analisten vliegen ons weer rond de oren.

Van mij krijgt u elke week een update van mijn tiplijst via de website van SMART Capital. Een lijst enkel voor het nieuwe jaar zou daarbij nogal zinloos zijn..

Van mij krijgt u één tijdloze tip. Een herhaling van wat ik al meerdere keren schreef en vertelde.

“Koop goedkoop”

Zo simpel is het. Zie dat elke belegging die je koopt goedkoop is. Ik weet dat Buffett al jaren zegt om kwaliteit te kopen, maar de waarheid is dat uit de school van Graham veel goede beleggers zijn opgestaan, met maar 1 leuze, koop goedkoop. U weet wel de Margin of Safety. Daarmee is ook Buffett rijk geworden.

Een heel slecht bedrijf kan een geweldige belegging zijn als je het goedkoop genoeg kan kopen. Stel dat je een bedrijf vindt dat al jaren geen winst maakt, maar wel heel veel activa bezit. De gedwongen verkoopwaarde van de gronden, fabrieken, inventaris, cash op de rekening,… is na aftrek van alle schulden 2x meer waard dan de beurskoers. Is dit dan een slechte belegging?

Of andersom een geweldig bedrijf dat je te duur betaalt, zal achteraf wel een veilige belegging blijken, maar zal je ook maar een mager rendement opleveren.

Dus voor welke bedrijven je ook kiest, de groeibedrijven, kwaliteitsbedrijven of de kneusjes, als je goedkoop genoeg koopt dan zal het op termijn een goede strategie blijken.

Natuurlijk moet je om te bepalen of iets goedkoop is wel je huiswerk maken en zo zijn het eigenlijk 2 tips in 1.

Tips over de beurs ontvangen?

Schrijf in om net als enkele duizenden andere beleggers de tips van Sam te ontvangen

Je gegevens zijn veilig, inschrijven betekent dat je akkoord bent met het privacybeleid 

Nieuwsjunkie

Als belegger moet je het nieuws volgen. Niet alleen het nieuws van je bedrijven, maar ook van nieuwe technologieën, producten, dat van sectoren en spijtig genoeg ook dat van de politiek.

Van nieuws over bedrijven geraak ik vaak heel enthousiast en ook hoopvol.

Nieuwe technologieën die voor schonere lucht zorgen, vleesvrij vlees en zeker ook nieuwe medicijnen, al deze samen sterken mijn geloof dat de mensheid ook de komende tijden het veel beter zal hebben dan vroeger en dat dit een trend is die nog wel een hele tijd zal aanhouden.

Veel hiervan maakt van mij ook een langetermijnbelegger en zorgen ervoor dat tijdens somberdere periodes op de beurs of economisch ik toch blijf beleggen in- en voor de toekomst.

Natuurlijk lees je dan ook over bedrijfsschandalen, fraude, misbruiken van mensen en het milieu door bedrijven, maar ik blijf ervan overtuigd dat de positieve evoluties sterker doorwegen dan de negatieve uitwassen.

Eén van de bedrijven die ik zo goed opvolg in hun producten en waarvan ik een positieve evolutie hoop is Mithra. Dit omdat ik in mijn privé leven ook geconfronteerd ben met de gevolgen van bloedklonters door anticonceptie. Wij zijn er met de schrik vanaf gekomen, maar dat is niet voor iedereen zo.

Dat wil niet zeggen dat ik het bedrijf ook zou opnemen in onze selectie. De hele biotech sector zijn vaak notoire cashverbranders wat waarderen eigenlijk onmogelijk maakt.

Beleggen in dit type van bedrijven zou ik dan ook eerder doen om ze te steunen in de ontwikkeling van hun producten dan uit het oogpunt van belegger.

En dan kom je als nieuwsjunkie ook spijtig genoeg te veel in contact met politiek nieuws. Weegt hier het positieve ook nog door op het negatieve? De vraag stellen is ze beantwoorden.

Dit weekend hebben we hier in België weer een mooi staaltje gezien van negatieve politiek en de oplossing vind ik nog hallucinanter, een regering die maar ⅓ van de Belgen vertegenwoordigt.

Als Belg heb ik daar allemaal sterk mijn bedenkingen bij, maar als belegger heb ik echt gehoopt op de val van de regering. We zouden dan automatisch in lopende zaken terechtkomen en bij nieuwe verkiezingen hoop ik dan dat het quasi onmogelijk zal zijn om een regering te vormen (stel u voor dat de PS terug aan de macht komt). Dat is de enige manier dat we gespaard zullen blijven van nieuwe belastingen op ons vermogen en beleggingen en we ons kunnen focussen op het positieve.

Hoe positief bedrijfsnieuws me maakt, zo somber word ik van al het politieke nieuws. Daarom blijf ik ook steeds mijlenver weg van bedrijven waar politiek zich mengt. Zo lijkt Bpost me vandaag te sterk afgestraft, maar geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt deze te kopen.

Tips over de beurs ontvangen?

Schrijf in om net als enkele duizenden andere beleggers de tips van Sam te ontvangen

Je gegevens zijn veilig, inschrijven betekent dat je akkoord bent met het privacybeleid 

Machtsmisbruik bij Bpost?

Parijs staat in brand door de hoge accijnzen op diesel. Hoewel ik de frustratie van de gele hesjes kan begrijpen, denk ik wel dat ze zich op het verkeerde focussen. Het vandalisme schaadt spijtig genoeg ook hun zaak.

Dat belastingen hoog zijn op zaken die in de maatschappij aanzienlijke schade aanrichten, vind ik eigenlijk niet onlogisch. Dat ze veel te hoog zijn, zowel deze taksen als vele anderen, daar ben ik het dan weer 100% mee eens. Daar zijn België en Frankrijk redelijk gelijklopend.

Als je dan nog ziet hoe de belastingen worden verspild en de politici “respect” eisen omdat iemand die het parlement uit vrije wil verlaat even meer dan €400.000 uit onze gezamenlijke portefeuille haalt, dan zou je voor minder op straat komen.

Als je die bedragen ziet, dan begrijp je dat de bevolking niet wakker ligt van de prijsverhoging van 15% op een postzegel. Die 15% zou voor een gemiddeld gezin slechts €3 uitmaken op jaarbasis.

Maar het is de manier waarop het gebeurt dat mij kwaad krijgt. De BIPT, nota bene het instituut dat door de overheid zelf gecreëerd is (en ons ook weeral geld kost) om postdiensten te reguleren, wordt genegeerd in haar advies en Bpost mag de prijs verhogen, hoewel deze volgens het BIPT dan een te hoge marge heeft.

De overheid als grootaandeelhouder van de monopolist Bpost beslist dat hun eigen regulerend orgaan mag genegeerd worden zodat Bpost meer winst kan maken en aan hun dividend kan blijven betalen.

Dit is op zoveel vlakken fout dat ik er geen woorden meer voor heb. Wordt Bpost het volgende Nationale bank verhaal waar de overheid later ook de rechten van de minderheidsaandeelhouders met de voeten zal treden?

Tips over de beurs ontvangen?

Schrijf in om net als enkele duizenden andere beleggers de tips van Sam te ontvangen

Je gegevens zijn veilig, inschrijven betekent dat je akkoord bent met het privacybeleid 

Nyrstar gered of gedoemd?

Vorig jaar bij het uitbrengen van het SMART Pennies Rapport schreef ik over het bekendste centjesaandeel van België, Nyrstar. Het leek me gezien de ontwikkelingen een goed idee om dat te herhalen.

Ook vorig jaar, ondanks de koers van meer dan €6 rekende ik Nyrstar al als een centjesaandeel, tenslotte was er een reverse stock split met een verhouding van 10 voor 1 nodig geweest om de koers van €0,65 terug op te krikken tot dat niveau.

Ondertussen, een jaar later bedraagt de koers €0,79 ofwel wederom een daling van 90%. En dat is dan na een kleine heropleving.

Deze heropleving kwam er nadat Trafigura als hoofdaandeelhouder bekend maakte dat ze een werkkrediet toestaan aan Nyrstar. Volgens de media was dit een levenslijn die werd toegeworpen.

Ik zie dat anders. In mijn ogen heeft Trafigura een voorkooprecht uitgeoefend. Ze hebben nu al betaald voor de onderdelen van Nyrstar die ze graag willen hebben. Ze hebben deze namelijk in onderpand gekregen.

Een begrijpelijke zet van Trafigura want op deze manier moeten ze bij een eventueel faillissement niet opbieden tegen andere partijen.

Enkele weken geleden zag ik nog de kans voor de schuldeisers om een deel van hun geld te recupereren. Als namelijk de schulden werden omgezet in aandelen zou het bedrijf, bevrijd van de zware schuldenlast, kunnen herrijzen. Maar met deze zet van Trafigura krijg ik het gevoel dat zij die piste niet willen bewandelen.

De aandeelhouders waren er al aan voor de moeite, nu denk ik de obligatiehouders ook.

Tips over de beurs ontvangen?

Schrijf in om net als enkele duizenden andere beleggers de tips van Sam te ontvangen

Je gegevens zijn veilig, inschrijven betekent dat je akkoord bent met het privacybeleid 

In mijn nopjes

“Amaai het gaat er nogal eens aan toe op de beurzen, 10% eraf dit jaar, hoe voel jij je daarbij?”

Dit is een vraag die wel eens aan mij wordt gesteld.

In alle eerlijkheid, dit jaar heb ik mijn zwakste beursjaar sinds ik schrijver ben van een blad, ondertussen bijna 8 jaar. En ik voel me daar geweldig bij.

Uiteraard vind ik het ook niet leuk om de waarde van mijn portefeuille wat te zien zakken. Het is natuurlijk leuker om zoals in 2016 de waarde met 27% te zien toenemen.

Maar aan de andere kant zorgde de stijging in 2016 en de toename in 2017 van nog eens 12,5% bij mij voor veel meer zorgen dan deze daling.

Een daling van zo’n 10% is helemaal niet zo erg, en beter nog, het schept eindelijk terug mooie kansen. Als ik aandelen zie zoals een X-Fab dat maar blijft dalen terwijl er fundamenteel niets wijzigt, dan kan ik daar enkel blij van worden.

Als ik zoiets zeg, dan krijg ik vaak het antwoord, ja maar er is fundamenteel toch wel iets gewijzigd. Er is toch een vertraging in de verkoop van auto’s en van chips? Is dat dan geen fundamentele wijziging?

In mijn ogen niet. Enkel voor wie te hoge verwachtingen had is dat een probleem. Ik hou er bij elk bedrijf rekening mee dat groei niet in een rechte lijn gaat, maar in een golfbeweging. En dan zijn vertragingen zoals nu ook geen probleem.

Dat wordt een heel ander verhaal als heel de markt moeilijker in te schatten wordt of wijzigt, zoals in retail. De toekomst inschatten van retailers vind ik vandaag behoorlijk moeilijk. Wie zullen de overlevers zijn in deze sector? Gewinkeld zal er altijd worden, maar het zal anders verlopen, en welke retailer biedt daar het juiste antwoord op?

Tips over de beurs ontvangen?

Schrijf in om net als enkele duizenden andere beleggers de tips van Sam te ontvangen

Je gegevens zijn veilig, inschrijven betekent dat je akkoord bent met het privacybeleid