Machtsmisbruik bij Bpost?

Parijs staat in brand door de hoge accijnzen op diesel. Hoewel ik de frustratie van de gele hesjes kan begrijpen, denk ik wel dat ze zich op het verkeerde focussen. Het vandalisme schaadt spijtig genoeg ook hun zaak.

Dat belastingen hoog zijn op zaken die in de maatschappij aanzienlijke schade aanrichten, vind ik eigenlijk niet onlogisch. Dat ze veel te hoog zijn, zowel deze taksen als vele anderen, daar ben ik het dan weer 100% mee eens. Daar zijn België en Frankrijk redelijk gelijklopend.

Als je dan nog ziet hoe de belastingen worden verspild en de politici “respect” eisen omdat iemand die het parlement uit vrije wil verlaat even meer dan €400.000 uit onze gezamenlijke portefeuille haalt, dan zou je voor minder op straat komen.

Als je die bedragen ziet, dan begrijp je dat de bevolking niet wakker ligt van de prijsverhoging van 15% op een postzegel. Die 15% zou voor een gemiddeld gezin slechts €3 uitmaken op jaarbasis.

Maar het is de manier waarop het gebeurt dat mij kwaad krijgt. De BIPT, nota bene het instituut dat door de overheid zelf gecreëerd is (en ons ook weeral geld kost) om postdiensten te reguleren, wordt genegeerd in haar advies en Bpost mag de prijs verhogen, hoewel deze volgens het BIPT dan een te hoge marge heeft.

De overheid als grootaandeelhouder van de monopolist Bpost beslist dat hun eigen regulerend orgaan mag genegeerd worden zodat Bpost meer winst kan maken en aan hun dividend kan blijven betalen.

Dit is op zoveel vlakken fout dat ik er geen woorden meer voor heb. Wordt Bpost het volgende Nationale bank verhaal waar de overheid later ook de rechten van de minderheidsaandeelhouders met de voeten zal treden?

Tips over de beurs ontvangen?

Schrijf in om net als enkele duizenden andere beleggers de tips van Sam te ontvangen

Je gegevens zijn veilig, inschrijven betekent dat je akkoord bent met het privacybeleid