Lange termijn denkers zijn de beste beleggers en managers!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Email

Het is alweer meer dan een halfjaar geleden dat ik nog eens flink gezeurd heb over het denken op lange termijn.

Onze abonnees die al wat langer SMART Capital lezen, kennen het ondertussen al wel. Telkens bij de kwartaalresultaten word ik wat ongemakkelijk van het kortetermijndenken waardoor de beurs dan weer even wordt gestuurd.

Succesvolle beleggers

De langetermijnvisie is in mijn ogen nochtans dat waar wij als particuliere beleggers ons mee kunnen onderscheiden ten opzichte van zovele andere deelnemers op de beurs.

De drie zaken die een belegger succesvol maken zijn volgens mij:

  1. Emotionele stabiliteit
  2. Langetermijnvisie
  3. Gezond verstand

De emotionele stabiliteit is prioriteit nummer 1. Als je deze namelijk mist bij het beleggen, dan ga je verkeerde keuzes maken. Hoe intelligent je ook mag zijn. Ik ken persoonlijk meerdere doctors en ingenieurs die bij het beleggen flink geld zijn verloren, hoewel ze uiterst intelligent zijn. Telkens was dit terug te brengen tot controle over hun emoties.

Natuurlijk heb je een gezonde dosis verstand nodig. Het is tenslotte heel belangrijk dat je begrijpt wat een bedrijf doet, hoe het winst maakt, en dat je doorheen de boekhoudkundige trucjes kan kijken van sommige bedrijfsleiders.

Maar je hoeft absoluut geen genie te zijn om succesvol te kunnen beleggen. Daarom staat langetermijnvisie bij mij dan ook hoger op het lijstje.

Met de juiste visie komt normaal ook een plan. En met dat plan is het weer makkelijker om uw emotionele stabiliteit te bewaren. Wil dat zeggen dat je niet af en toe in een aandeel mag handelen om een snelle winst te pakken?

Absoluut niet, maar zorg er wel voor dat het in je langetermijnplan past.

Succesvolle managers

En als je mij zou vragen wat de drie belangrijkste eigenschappen zijn van een goed management, dan zal je merken dat twee zaken terug komen.

  1. Integriteit
  2. Langetermijnvisie (en plan)
  3. Dosis gezond verstand

Uiteraard wil je dat het management waar je je geld aan toevertrouwt, eerlijk en integer is.

Warren Buffett zei hierover ooit het volgende:

“Als je iemand wil inhuren, zoek dan naar drie eigenschappen: integriteit, intelligentie en inzet. Als de persoon de eerste eigenschap niet heeft, dan zullen de twee anderen je kapot maken. Als je iemand inhuurt zonder integriteit, dan heb je ze liever lui en dom”

En ook hier is het best dat er een gezonde dosis verstand aanwezig is. Zeker bij beursgenoteerde bedrijven komt er toch heel wat bij kijken om deze te leiden, en dan wil je er vanop aan kunnen dat hij of zij het baas kan.

Het tweede punt is er één waar ik zelf misschien nog te weinig rekening mee hield. Nochtans lagen de bewijzen altijd recht voor mijn neus.

Zo zijn er tal van studies die uitwijzen dat familiebedrijven gemiddeld beter presteren. De reden hiervoor is duidelijk. Wat zij doen, doen ze niet meer voor zichzelf. Vaak hebben ze meer dan genoeg geld. Maar zij werken om voor de volgende generaties te zorgen. Zij denken op lange termijn.

En onlangs werd me duidelijk dat ook Jeff Bezos van Amazon hier het verschil maakt met vele andere tech ondernemers van zijn generatie. En dat dit ook de reden is dat Amazon net als Google één van de bedrijven is die zo sterk gegroeid zijn en overlevers waren van de dotcombubbel.

Bekijk zeker ook eens deze video. Ook zijn brieven aan de aandeelhouders zijn de moeite om te lezen.

Het langetermijndenken bij het management zal in de toekomst een zwaarder gewicht krijgen om te bepalen tot welke categorie een bedrijf behoort binnen onze kernselectie.

Als iemand tips heeft over echte langetermijndenkers, je mag ze me altijd laten weten!

Word lid van de BeursLoper gemeenschap van slimme beleggers

Schrijf in voor mijn gratis nieuwsbrief - BeursLopers Berichten - en krijg ideeën over simpel en verstandig beleggen rechtstreeks in uw mailbox

Powered by ConvertKit
  • 7
    Shares
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Email

Ik ben Sam Hollanders en ik ben de oprichter van BeursLoper. Zelf ben ik al actief op de beurs sinds 1999, sinds 2004 noem ik mezelf een echte belegger en vanaf 2010 ben ik fulltime bezig met de beurs en beleggen. Tot op vandaag volg ik de passie om te schrijven over wat ik graag doe en anderen te leren wat ik het beste kan, namelijk hoe veilig en succesvol een vermogen op te bouwen met aandelen en financiële gemoedsrust te bereiken.

Een reactie plaatsen