Laaghangend fruit

Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Email

Voor mijn abonnees is het duidelijk dat ik geen blad schrijf om te voorzien in een massa aandelen tips.

Niet dat ik dat niet zou kunnen, ik zou makkelijk elke maand enkele verschillende benaderingen kunnen toepassen en binnen deze selecties dan wat op dat ogenblik de beste aandelen zijn, voorstellen.

Dat is tenslotte ook een beetje hoe de SMART Formula werkt. Ditzelfde zouden we kunnen toepassen op simpele strategiëen zoals lage koerswinstverhouding, lage koersboekwaarde, dividenden,… .

Voor het blad SMART Capital zou het beter zijn als ik dit zou doen. De meeste mensen lezen tenslotte een aandelennieuwsbrief om tips te verzamelen. De marketing zou volop kunnen draaien met korte(re) termijn winsten,… . Het zou ons lezersaantal fors doen stijgen.

Gelukkig heb ik een uitgever die mijn visie deelt en niet wil gaan voor, op korte termijn extra inkomen uit een hoger aantal abonnees, maar wel voor de lange termijn aanpak waarbij service, transparantie en de beleggingen zelf primeren.

Een gevolg van nu aandelentips te spuien zou zijn dat het blad dan vol staat met aandelen die ik zelf niet zou kopen. In mijn ogen zijn “de beste aandelen van dit ogenblik” niet altijd goed genoeg om te kopen. En het is zeker niet de beste manier om een portefeuille op te bouwen of te beheren.

Het beste bedrijf in een bepaalde sector zijn wil niet altijd zeggen dat het een goed bedrijf is. Wat als de sector ten dode is opgeschreven? Zoals dat van de paardenkarren toen de auto opkwam?

En zo is ook het goedkoopste bedrijf in verhouding tot de andere bedrijven niet persé echt goedkoop. Een appel van €6 in een mand met appels die allemaal meer dan €10 kosten is de goedkoopste appel in de mand, maar blijft een héél dure appel.

Op korte termijn en bij een stijgende beurs is het allemaal goed en wel om zo’n aandelen te selecteren. De algemene tendens zal ze wel mee omhoog stuwen. Maar is het ook een goede lange termijn strategie? Wil je morgen even rijk zijn en overmorgen in je ongeluk lopen? Of wil je graag rijk blijven voor de rest van je leven?

Het is me de afgelopen weken heel duidelijk geworden dat het laaghangende fruit al even op is. Nochtans is dat waar ik naar zoek. Bedrijven die zo duidelijk ondergewaardeerd zijn, dat het een “no-brainer” is om er in te beleggen.

Of zoals Warren Buffett het verwoordde:

“Ik zoek niet naar hordes van 1,5 meter om over te springen, ik zoek naar hordes van 30cm om over te stappen”. Warren Buffett

Laaghangend fruitIk hoef u niet te vertellen wat er allemaal kan mislopen bij de tekening hiernaast.

Het voordeel van beleggen op de beurs is dat we het hoogst hangende en moeilijk bereikbare fruit niet nodig hebben.

We kunnen gerust een nieuw seizoen afwachten en we zullen tussentijds niet verhongeren.

Ik blijf met mijn beide voeten stevig op de grond staan om mijn fruit te plukken. En af en toe kan je al eens iets van de grond oprapen.

En dat is waar ik vandaag eigenlijk naar op zoek ben. Appels die op de grond zijn gevallen. Maar die moet je natuurlijk helemaal schillen en controleren om zeker te zijn dat het niet rot is en er geen maden in zitten.

Voor de rest is het gewoon afwachten tot er een storm komt. Bij deze storm tuimelt al het fruit naar beneden en kunnen we het gewoon oprapen. En tegen dat we daar dan mee klaar zijn is er een nieuw seizoen aangebroken en kunnen we weer laaghangend fruit plukken en begint de cirkel opnieuw.

Tenminste, de cirkel begint opnieuw voor wie nog kan plukken en zijn of haar nek niet heeft gebroken toen ze van de ladder tuimelden bij de eerste de beste stevige windvlaag.

Word lid van de BeursLoper gemeenschap van slimme beleggers

Schrijf in voor mijn gratis nieuwsbrief - BeursLopers Berichten - en krijg ideeën over simpel en verstandig beleggen rechtstreeks in uw mailbox

Powered by ConvertKit
  • 15
    Shares
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Email

Ik ben Sam Hollanders en ik ben de oprichter van BeursLoper. Zelf ben ik al actief op de beurs sinds 1999, sinds 2004 noem ik mezelf een echte belegger en vanaf 2010 ben ik fulltime bezig met de beurs en beleggen. Tot op vandaag volg ik de passie om te schrijven over wat ik graag doe en anderen te leren wat ik het beste kan, namelijk hoe veilig en succesvol een vermogen op te bouwen met aandelen en financiële gemoedsrust te bereiken.

Een reactie plaatsen