De 4% regel, gerust rentenieren

Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Email

Enkele weken geleden passeerde de 4% regel in mijn tijdlijn op Facebook.

Voor diegenen die net als ik er nog nooit van gehoord hebben, vat ik het even kort samen.

De 4% regel slaat op wat je elk jaar “veilig” uit je vermogen zou kunnen opnemen en toch je kapitaal zou kunnen behouden. Kortom hoe je veilig zou kunnen rentenieren.

Natuurlijk werkt deze regel ook niet altijd, je hebt tenslotte heel slechte periodes op de beurs, hyperinflatie,… Maar met deze regel ben je redelijk zeker (95% kans volgens de studies) dat je op zijn minst 30 jaar verder kan (inclusief aanpassing voor inflatie) en niet zonder geld zou vallen.

Het wordt dan ook wel het “veilige opnamepercentage” genoemd.

Kapitaal op peil houden

Deze regel komt eigenlijk al uit onderzoek van financieel planner William Bengen begin 1990, maar werd pas echt bekend met de Trinity Study van drie professoren van de Trinity Universiteit in 1998.

Als je er meer over wil weten, raad ik je zeker aan dit even te googlen, maar heel kort samengevat werkt deze als volgt;

Ze gaan uit van een gemiddeld jaarlijks rendement van 7%. Dit in een verdeling van 60-40 of minimaal 50-50 tussen aandelen en obligaties. 3% wordt opzij gezet om de inflatie bij te houden, en daarmee kan je 4% gebruiken om van te leven.

Volgens deze theorie zou je kapitaal zelfs voor altijd op peil moeten blijven.

Of deze 7% realistisch is of niet, gezien de verdeling, daar wil ik het niet over hebben. Ik stel mezelf daarbij de vraag wat het nut is van de obligaties als we over zulke lange termijnen spreken. Behalve dan wat je nodig hebt om op korte termijn van te leven, zou ik persoonlijk enkel voor aandelen en vastgoed gaan.

Ook de problemen die kunnen opduiken door de volatiliteit in de markt, wat de impact is van een slecht startmoment, en of we ook in de toekomst nog gemiddeld 7% mogen verwachten van een verdeling 60-40, zijn zaken waar meer onderzoek naar nodig zou zijn, moest je volgens deze regel willen gaan leven.

Wanneer kan jij rentenieren?

Waar ik het wel even over wil hebben is de oefening die je daarbij kunt maken.

Ik kende de 4% regel nog niet omdat mijn focus vooral lag op de opbouw van vermogen. Maar het deed me wel even nadenken over het “rentenieren”.

Allereerst moet je natuurlijk even goed je uitgaven van nu, en wat je eventueel in de toekomst nog wil doen, oplijsten. Pas als je weet wat je jaarlijks zal uitgeven, kan je ook bepalen hoeveel vermogen je daarvoor nodig hebt.

Stel dat ik jaarlijks €40.000 nodig heb om aan al mijn noden en verplichtingen te voldoen, dan heb ik volgens de 4% regel €1 miljoen nodig op mijn bankrekening. Zoals steeds laat ik het eigen huis buiten beschouwing. Wil je wat veiliger rekenen, dan zou je kunnen zeggen dat je maar 2,5% wil opnemen. Dan zou je €1,6 miljoen nodig hebben.

En van zodra je dat bedrag kent, kan je beginnen rekenen hoe lang je nog moet werken, sparen en beleggen om tot aan dat bedrag te komen? Vanaf wanneer kan jij rentenieren?

En dit is een oefening die ik iedereen aanraad om eens te maken.

Ik moet niet werken tot mijn 67! (maar wil het nog veel langer)

Ik kan in elk geval zeggen dat ik, dankzij het mooie rendement dat ik haal op mijn beleggingen, niet zal moeten werken tot mijn 67. Ook niet tot mijn 57 en zelfs niet,…  (je kan mijn beleggingen volgen via SMART Capital)

Ik doe wat ik doe met enorm veel passie. Ik ga elke dag fluitend naar het werk, zoals Warren Buffett het zou zeggen, maar toch is het een enorme gemoedsrust in tijden waarbij de pensioenleeftijd fors omhoog moet. Als de overheid tegen dan zelfs nog een pensioen kan uitbetalen.

Voor nu kan ik me niet inbeelden dat ik ooit met pensioen zou gaan. Ik wil blijven beleggen en opnieuw zoals Buffett liefst tot enkele jaren na mijn afscheid van deze wereld. Ik hoop evenveel tijd te krijgen als Buffett om volop te kunnen genieten van de kracht van samengestelde intrest. Voor mij voelt het al 80% van de tijd aan alsof ik aan het rentenieren ben.

Word lid van de BeursLoper gemeenschap van slimme beleggers

Schrijf in voor mijn gratis nieuwsbrief - BeursLopers Berichten - en krijg ideeën over simpel en verstandig beleggen rechtstreeks in uw mailbox

Powered by ConvertKit
 • 12
  Shares
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Email

Ik ben Sam Hollanders en ik ben de oprichter van BeursLoper. Zelf ben ik al actief op de beurs sinds 1999, sinds 2004 noem ik mezelf een echte belegger en vanaf 2010 ben ik fulltime bezig met de beurs en beleggen. Tot op vandaag volg ik de passie om te schrijven over wat ik graag doe en anderen te leren wat ik het beste kan, namelijk hoe veilig en succesvol een vermogen op te bouwen met aandelen en financiële gemoedsrust te bereiken.

2 gedachten over “De 4% regel, gerust rentenieren

 1. “””Stel dat ik jaarlijks €40.000 nodig heb om aan al mijn noden en verplichtingen te voldoen, dan heb ik volgens de 4% regel €1 miljoen nodig op mijn bankrekening. Zoals steeds laat ik het eigen huis buiten beschouwing. Wil je wat veiliger rekenen, dan zou je kunnen zeggen dat je maar 2,5% wil opnemen. Dan zou je €1,6 miljoen nodig hebben.”””

  Dit kan volgens mij niet kloppen. Als je 2,5% op neemt ipv 4% zou je minder nodig moeten hebben dan 1 miljoen en niet de vermelde 1,6 miljoen

  • Beste,

   Als u €40.000 wil als inkomen uit uw vermogen, zonder uw vermogen ook zelf aan te tasten, dan heeft u 4% rendement nodig op dat vermogen.
   Als u daarentegen diezelfde €40.000 uit uw vermogen wil, maar u slechts 2,5% rendement haalt, dan heeft u een groter initieel bedrag nodig. 2,5% uit €1,6 miljoen is €40.000.

   Hoe hoger het rendement dat u behaalt, hoe lager het bedrag dat u nodig hebt om het mee te halen, als uw uitgaven dezelfde blijven.

Een reactie plaatsen