Aandelen selecteren? Een handige tool

In de serie “Beleggen in ondergewaardeerde aandelen” kon U reeds lezen over een aantal zogenaamde screeners. Er kwam onder andere aan bod:

Zoals U in deze artikels kan lezen zijn het fantastische formules om ondergewaardeerde aandelen te vinden. Het enige probleem is dat er geen gratis tools bestaan die aandelen kunnen screenen op de manieren die nodig zijn voor deze formules, in elk geval geen voor Europese aandelen.

Sterker nog, databases die de nodige informatie bevatten om eventueel zelf deze formules uit te werken kosten handenvol geld. In 2007 was ik veel bezig met de Magische Formule, in die tijd heb ik uitgezocht wat de kostprijs zou zijn indien ik deze data wilde gebruiken. De prijsofferte die ik kreeg was 20.000 euro op jaarbasis. Dit is voor elke gewone belegger onbetaalbaar.

In die zelfde periode werd ik via het blog dat ik toen schreef gecontacteerd door Philip Vanstraceele, samen met Luc Allaeys, auteur van de papers Systematic Value Investing: does it really work? En Studying different Systematic Value Investing Strategies on the Eurozone Market, in deze papers noteren ze hun bevindingen van het backtesten van al deze beleggingsmethodes. Ook hij was intensief bezig met value investing en de Magische Formule. u kan dit vinden op http://magicformulainvesting.org/.

 

Mogelijke screenings methoden:

Naast de Greenblatt Magische Formule bevat deze ook nog:

 • Piotroski F-score
 • Benjaming Graham NCAV
 • ERP5 stockscreener
 • Montier Short list
 • O’Shaughnessy Tiny Titans

Ook voor Europa

De screeners van MFIE (de naam van het bedrijf) kunnen worden toegepast op verschillende landen samen of apart, zoals Europa, UK, USA, Japan en Australië. Ze bereiken hiermee meer dan 21.700 bedrijven, 4.114 in Europa inlcusief Zwitserland en Scandinavië, 1.578 in de UK, 10.662 in de VS en Canada en 3.605 in Japan en 1.746 in Australië.

Er is de mogelijk om te zoeken op elk land apart, maar om een goede lijst te krijgen raad ik niet aan om met minder dan 2.000 aandelen aan de slag te gaan.

Ook de sectoren kunnen allemaal apart geselecteerd of uitgeschakeld worden. Het nadeel hier is dat de sectoren wel heel klein zijn onderverdeeld, ik vind het makkelijker ze allemaal aan te laten staan. Verder kan je ook de minimum marktkapitalisatie en het minimum gemiddeld dagelijks volume bepalen, dit om te vermijden dat je illiquide aandelen zou selecteren.

Als laatste zijn er nog twee zeer handige zaken aan deze tool. Als eerste kan je de verkregen lijsten exporteren naar een spreadsheet zoals Libre Office Calc (vroeger Open Office) of Microsoft Excell.

Het tweede is dat er ook een zoekfunctie is. Komt een bedrijf niet voor in één van de lijsten kan je deze opzoeken door de naam in te geven. Je krijgt dan het bedrijf te zien met onder andere volgende data:

 • ERP5 rank
 • Piotroski F-score
 • Magische Formule Rank
 • NCAVB Graham
 • Price to Book
 • Price to Sales
 • Netto schuld/ Materiële vaste Activa
 • Earnings yield + 5 jaar gemiddelde
 • Vrij Cashflow + 5 jaar gemiddelde
 • ROIC + 5 jaar gemiddelde

Systematisch Beleggen

Deze service is in de eerste plaats ontworpen om systematisch te beleggen volgens de methode van Greenblatt, of met één van de andere screeners.

Systematisch beleggen heeft als voordeel dat emoties worden uitgeschakeld. In alle eerlijkheid moet ik zeggen dat ik dat niet kan. Bedrijven kopen zonder deze grondig te onderzoeken ligt gewoon niet in mijn aard, zonder grondige analyse slaap ik niet goed. Maar dankzij deze screening tool kan ik wel sneller koopwaardige aandelen vinden, en meer tijd spenderen aan het analyseren van de bedrijven.

De service is beschikbaar vanaf €378 per jaar of €39,7 per maand.

Voor systematische beleggers of doe-het-zelvers is dit een fantastische tool. Heeft U liever dat een ander al het werk doet? Dan verwijs ik U graag door naar mijn eigen service SMART Capital

Tips over de beurs ontvangen?

Schrijf in om net als enkele duizenden andere beleggers de tips van Sam te ontvangen

Je gegevens zijn veilig, inschrijven betekent dat je akkoord bent met het privacybeleid